Waarom is “waarom” vragen belangrijk?

Kinderen zijn heel goed in het stellen van de vraag “waarom”? Nu heb ik zelf geen kinderen, maar genoeg mensen om mij heen die dit dagelijks voor hun voeten krijgen: “Papa, waarom zijn bananen krom?”, “Mama, waarom heeft die mevrouw grijs haar?”, en zo kunnen we nog wel even door gaan. Kinderen hebben een bijzondere fascinatie voor alles wat er om heen heen gebeurd, dingen die wij als volwassenen heel gewoon zijn gaan vinden.

Maar waarom is dat eigenlijk? Waarom stellen wij als volwassen de “waarom” vraag steeds minder?

Gek eigenlijk; je gaat naar school, misschien studeren, vindt een baan, misschien trouw je en krijg je kinderen en gek genoeg vergeten we in dit proces regelmatig meer vragen te stellen, en dan met name de “waarom” vraag. Om even heel erg te generaliseren, waarschijnlijk omdat we doen wat iedereen doet: staan op, gaan aan het werk, komen thuis, eten, kijken wat TV of sporten en gaan slapen. Misschien voel je je niet direct aangesproken, maar hoe vaak stel jij de vraag “waarom” met betrekking tot je leven? Waarom doe je wat je doet en wat is er gebeurd met onze natuurlijke nieuwsgierigheid?

Ik was er ook niet zo goed in en nog steeds betrap ik mezelf erop dat ik dingen te gemakkelijk als gegeven beschouw. Maar door af en toe een vraag te stellen, krijg je soms verrassende antwoorden. En die leiden weer tot, je snapt hem, verrassende inzichten. Maar er zit nog een belangrijk voordeel aan de vraag “waarom’ stellen.

Het is goed voor je gezondheid

Door de vraag te stellen ben je bewust en aandachtig van de dingen die je dagelijks doet. Wanneer was de laatste keer dat jij eens kritisch naar je dagelijkse routine hebt gekeken en je afvroeg waarom je elke dag hetzelfde doet? Hoeveel mensen zijn er niet die op de automatische piloot door het leven rennen?

Het feit dat je niet eens vraagtekens bij zet, is het gewoon omdat je nu eenmaal doet wat je doet, want het is wat je altijd hebt gedaan, ook al levert het stress op? Het kan betekenen dat je de verkeerde dingen eet of elke dag naar een baan gaat die je haat, alleen maar omdat je niet anders weet. Dat kan niet gezond zijn toch?

Je gezondheid is een van de meest belangrijke dingen in het leven, dat betekend dat je goed moet zorgen voor zowel je fysiek maar ook je mentale staat. Dingen in twijfel trekken, de status-quo betwisten is belangrijk om happy te worden. Door jezelf regelmatig de vraag te stellen “ben ik hier gelukkig mee” of “waarom” aan anderen is een geweldige manier om te communiceren, niet alleen met jezelf maar ook met de mensen om je heen. Begin met vragen en focus op de dingen die je blij maken in plaats van de dingen die dat niet doen.

Waarom vragen kunnen een situatie ineens veranderen, het kan leiden tot nieuwe kansen en open deuren waarvan je niet wist dat ze gesloten waren. Elke dag is een avontuur en de keuze om vol aan en bewust te leven is niet zo moeilijk. Het begint met een simpele vraag: “waarom”

Dus de keuze is aan jou: ga jij de “waarom” vraag weer stellen?

Één reactie

 1. Het waarom ik gestopt ben met het stellen van de waaromvraag!

  Met een vette en collegiale knipoog reageer ik graag op je blog

  Ik ben juist gestopt met het stellen van de waaromvraag aan mijn coachees. Ze hielpen ze namelijk niet verder met het vinden van de oplossing voor hun probleem. Velen hadden er al uitgebreid over nagedacht, boeken gelezen, websites geraadpleegd en steeds bleek maar dat het antwoord op de waaromvraag ze niet afhielp van hun probleem. Nergens in hun hoofd vonden ze de oplossing waar ze zo naar verlangden. Het leverde ze soms wel hoofdpijn op, maar dat wilden ze juist niet.

  Daarom gooi ik het over een andere boeg. Ik bevraag coachees juist vanuit een ander perspectief. Daar gaat het meer over voelen, beleven en ervaren. Dan moet je denken aan vragen als:
  – Waar in je lijf krijg je de kriebels als je aan X of Y denkt? Wat zegt je dat?
  – Van welke ervaring uit het verleden zou je er meer willen? Wat is daarvoor nodig?
  – Wat maakt dat je steeds kiest voor X als je dat Y oplevert? Waar is dat goed voor?
  – Wat is er lekker aan X?
  – Wat is er vervelend aan Q?
  – Waar verlang je al langer naar, maar zet je geen stappen voor?
  – Wat is er nodig in beweging te komen om…?

  Het waarom coachees het lastig vinden een antwoord te geven op deze vragen is dat ze graag de vernieuwing vermijden. Ze juist verleiden te kijken naar wat ze graag willen is het waarom dit werkt.

  Daarom dus.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>