Voetbal is religie

Nederlands Elftal

Voetbal is oorlog zei Rinus Michels eens. Maar voetbal brengt ook iets totaal anders teweeg bij ons Nederlanders. Wat het is, is mij nog niet helemaal duidelijk. Is het trots, passie of toch gewoon volkomen gekte?

Ik blijft het namelijk een bijzonder verschijnsel vinden dat zodra het Nederlands elftal speelt, iedereen zich (geheel vrijwillig) volkomen uitdost in oranje kledij om vervolgens met 200 man in een kroeg naar een scherm te kijken, te schreeuwen en te coachen alsof we langs de lijn zitten. Alsof ze ons daar kunnen horen….

Iedere foute pass wordt uitgebreid becommentarieerd door de 17 miljoen bondscoaches die wij hebben, iedere scheidsrechterlijke dwaling kapot geanalyseerd en als er dan een doelpunt valt, vallen volkomen vreemden elkaar juichend en soms huilend in de armen.

Louis van GaalIs voetbal dan toch stiekem een religie? Als dat het geval is, is Louis van Gaal dan onze voorganger? Ik ben niet heel kerkelijk opgevoed, maar in mijn herinnering gingen we altijd op zondag naar de kerk. Afgelopen zaterdag had Louis weer een prachtige dienst voorbereid. Vanavond gaan we naar de midweekse mis, om hopelijk komende zondag te genieten van de beste dienst van de eeuw……

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>